Početna stranica > nerazvrstano > Ideja – novi način licenciranja nekog od softvera

Ideja – novi način licenciranja nekog od softvera

27 travnja, 2013 Komentiraj Go to comments

Ovih dana intenzivno promišljam da u budućnosti neka od programskih rješenja koja količinom podataka premašuju sva očekivanja licenciram na malo drugačiji način.

Dosad, sav softver u ponudi je isključivo prodavan uz jednokratnu naplatu i trajno licenciranje (tipa – kupi i vozi – jednom platiš koristiš cijeli život).

Sad razmišljam o sljedećem – softver tipa FITKO (http://fitko.inter-biz.hr) ili drugi programi koji u sebi uključuju fakturiranje i to potencijalno velikom broju korisnika licencirati tako da se jednokratno plaća neka niska naknada, ali uz potpis ugovora i godišnju ili polugodišnju naplatu na bazi broja stavki (broj računa, na primjer) realiziranih u razdoblju. U tom slučaju, korisnici koji ni ne koriste program, nemaju nikakve troškove, dok oni kojima softver pomaže u svakodnevnom poslovanju i podiže njihovu efikasnost plaćaju određene “tantijeme”, koji su opet u odnosu na ostvarene prihode minimalni.

Na primjer, polugodišnja naplata 1-2 kn+ PDV po izdanom računu, autobusnoj karti i slično (uz neki limit, npr. neplaćanje za račune manje od 10 kuna i slično).

Recimo na primjeru fitnessa, ako je članarina ili neka druga naplaćena usluga 100-200-300kn, vjerojatno korisniku softvera neće biti problem od toga se odreći par kuna?

No, imam dvojbe. Ne volim taj princip kojeg olako mogu nazvati parazitiranjem. Oduvijek sam na tako nešto bio alergičan, a sad i sam razmišljam o nečem sličnom.

Uglavnom, nešto za razmišljanje do ljeta… Za neke druge korake sad nemam vremena jer paralelno radim na par projekata koji su u finalnim fazama…

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj