Početna stranica > nerazvrstano > LG PW800 mini projektor – prvi utisci

LG PW800 mini projektor – prvi utisci

30 srpnja, 2016 Komentiraj Go to comments

Za potrebe prezentacija, a i vodeći računa o proširenoj primjeni kod kuće, jučer nabavljen PW800 mini projektor tvrtke LG, dostupan kod nas u prodaji – konkretno, kupljen u Recro d.d.

lgpw800

Uglavnom, upravo (jutro, dosta svjetline u prostoriji) dostavljen, otvoren, isproban… Pa evo prvih impresija – prema onome što LG nudi, prvi izbor mi je bio model PH550 (integrirani TV tuner, bežični rad – korištenje baterije do 2 sata ili nešto više, mogućnost bežičnog spajanja Bluetooth zvučnika itd.itd.), no, kod nas (Microline, Recro…) je dostupan samo model 550G koji NEMA TV tuner, pa sam malo tražio dalje…

Nakon prvog testiranja i malih razočaranja, možda bi čekanje i (ako ikad bude dostupan) kupnja modela 550 ili nekog sličnog u budućnosti bilo bolje rješenje… No, što je tu je. Uređaj koji testiram definitivno nije loš i već na prvu čini se da će biti koristan.

Dimenzije, izgled

Vizualno se radi o vrlo dopadljivom uređaju, kao što vidite i na slici. Zaobljene linije, dodatna gumirana presvlaka… Dimenzije stvarno male, bez problema ga nosite u ruci ili držite na dlanu… Težina malo (iako sam uredno pročitao specifikacije prije kupnje) iznad očekivanja (ne zato jer je teži nego što piše u specifikacijama nego jer su me te male dimenzije iznenadile, pa mi je bilo neobično da tako mali uređaj ipak ima tu (opet malu) težinu od 600-njak grama).

Spajanje i testiranje

Obzirom da je ovo stvarno bilo brzinski, nisam ni pogledao upute i CD koji je priložen uz uređaj. Brzo izvađen, spojen na napajanje (nažalost, eksterno napajanje, standardnih dimenzija, bijelo-sivo… kad ga se mora okolo nosati sa uređajem, postaje upitno koja je korist tako malih dimenzija kad je napajanje u istom rangu…

Pogled na stražnju stranu – sve je tu (malo se bojao da neće biti ulaza za antenu iako sam provjerio da model ima integriran TV tuner) – HDMI, USB, komponentni ulazi i audio izlaz i naravno ulaz za koaksijalac/antenu.

Nakon paljenja (čak nisam koristio ni daljinski koji dolazi s uređajem) – uređaj je ekspresno spreman za rad – obzirom da sam odmah spojio antenu, pita da li želim pretražiti programe… ok.

Konfiguracija odrađena usmjeravanjem na najbliži zid. Slika ok iako je prostorija dosta svjetla… (no, za konfig doslovce usmjerio na zid bliži od metar, sukladno tome dobivena i nešto manja projekcija…).

Odmah po paljenju, uočljiv prvi i glavni nedostatak koji vidim na uređaju – dosta iritantno (ne možda jako glasno, ali svakako čujno, osobito ako je uređaj uz vas – recimo, držim ga na stolici pored sebe, uredno čujem zujanje…) zujanje ventilatora – od samog početka, praktički od paljenja, prije nego li je išta prikazano na ekranu!

Nažalost, tijekom rada zujanje ne prestaje, čak se na momente i pojačava… Obzirom da je temperatura okoline oko 25 a tokom dana će još rasti.. problemček…

Integrirani TV tuner

Kao što sam i napisao, prvo spojena antena, aktivirano automatsko pretraživanje… Pronađena hrpa programa, većina od njih kodirana, no standardni programi su također tu, samo se treba malo poigrati s postavkama ili preskočiti traženje kodiranih… Obzirom na review-e koje sam čitao (Amazon i ostala mjesta gdje se uređaj spominjao) više sam strepio od slabih integriranih zvučnika (2x 1W) nego od već naznačenog preglasnog zujanja ventilatora… No, začudo, već kod prve projekcije TV programa pokazalo se da su zvučnici dosta glasni – inicijalno postavljeni na 20 od 100 daju dosta jak i čist zvuk, dovoljno glasan da u potpunosti maskira zujanje ventilatora… Prema tome, ako će se na uređaju gledati TV i ostala multimedija koja uključuje zvučne sadržaje, zujanje ne bi trebalo biti problem… No, za poslovne prezentacije možda bi to mogao biti problem.

Što se zvuka uz TV tiče, na višim razinama (80 i više) pričinilo mi se da ima laganih distorzija, ništa čudno za ove zvučnike… Trebam još isprobati audio-out spojen na neki eksterni zvučnik. Audio-out u specifikacijama i opisima cilja na slušalice, ne primarno na zvučnike, ne znam karakteristike i dal’ to ima kakvo značenje…

Sam TV tuner i sučelje za podešavanje – tipični LG, sučelje identično modelima TV-a iz doba prije WebOS-a (ne znam kako izgledaju sučelja na non-smart LG TV-ima danas, vjerojatno je zadržano to “staro” sučelje). Sučelje na uređaju, vezano uz TV, je identično onom koje imam na LG-evom televizoru iz 2013/2014. Funkcionalno i uobičajenih mogućnosti, ništa spektakularno ali svakako zadovoljavajuće.

S uređajem dolazi i daljinski upravljač koji još nisam isprobao… Standardni, vidim da ima sve uobičajene TV kontrole + funkcije vezane uz sam projektor. Djeluje dosta plastično, al’ to je tak…

USB sadržaji

Prema specifikacijama uređaj podržava standardne multimedijalne zapise i može ih čitati i reproducirati preko USB priključka… Za testiranje spojen 1TB Verbatimov eksterni disk (USB2), uredno prepoznat i aktivirano sučelje za pregled sadržaja… Obzirom da sam testiranje obavio bez daljinskog, sve odrađeno pomoću malog “joysticka” na samom uređaju, brzo i korektno… Isprobano par crtića bogatih bojama. Slika ok, zvuk ok, dinamika ok (bar za mene laika).

Projiciranje po zidovima…

Za potrebe ovog početnog testa nisam pozicionirao projektor na neko predviđeno mjesto već sam ga doslovce nosao po najvećoj prostoriji koju imam, usmjeravao na zidove i namještaj :-), na strop…

U prostoriji koja je prirodno osvjetljena (nekih 50% roleta podignuto, vani jako sunce) projekcija na nekih 1-1.5 je ok, punih boja… No, na većim udaljenostima evidentan je gubitak, pa je sve lagano blijedo. Spuštanje dijela roleta drastično mijenja situaciju pa se projekcije na 3-4 metra pokazuju čisto ok. Nemam sad uz sebe manual da vidim koje su neke max. udaljenosti koje specificiraju. Na prvu, bez ozbiljnih parametara testa, projekcije se čine ok. Uređaj automatski pokušava skužiti “kosinu” pa prilagođava sliku kad zaključi da treba (primjerice usmjerim ukoso projekciju na strop, nakon sekundu-dvije uređaj prilagođava projekciju, eliminira kosine…).

Ostale mogućnosti

Zasad ništa od drugih mogućnosti (osim TV i USB projekcija) nisam testirao. Uređaj se hvali WiDi i sličnim bežičnim mogućnostima dijeljenja sadržaja sa mobilnim uređajima i računalima… Čim nađem vremena isprobat ću i to, ne vjerujem da će biti nekih problema po tom pitanju.

Specifikacije sugeriraju da je uređaj 3D ready za DLP ili kak se već zovu naočale… Obzirom da imam hrpu standardnih i starijih 3D naočala koje su došle s jednim od LG televizora, a da te nisu DLP… teško da ću tako nešto testirati. Koliko sam shvatio iz dostupnih review-a radi se o mogućnosti koja se isključivo koristi kod spajanja računala na projektor, pa procesiranje odrađuje računalo… Ostali izvori (ponavljam, tako sam zaključio čitaju tuđe komentare) ne mogu se koristiti za 3D…

Početni zaključak i ocjena

Zujanje ventilatora i razina zagrijavanja su mi malo premašili očekivanja (negativno). Slično je i s konceptom mobilnosti (kad se već na nekim siteovima reklamira kao Portable HD projector) – uređaj se dimenzijama stvarno može smatrati portabilnim, jedino treba voditi računa da uz njega treba nosati i napajanje…

TV tuner uređaju svakako može osigurati mjesto u uredu ili stanu – kao stalna i stvarna zamjena za TV ili kao povremeno korištena zamjena (npr. pogledat film na zidu sobe…). Znači, to je neki bonus… projektor kao TV (uz preporuku vanjskih zvučnika).

Ipak, ne mogu reći da sam oduševljen uređajem. Ako trebam dati neku ocjenu, bilo bi to 3 ili 3.5 od 5. Kad bi kod nas bila dostupna neka kombinacija dostupnih PH550G i ovog PW800 ili sličnog PW700 uređaja, vjerujem da bi predstavljala bolje i cjelovitije rješenje. Konkretno (kad bi netko to mogao ponuditi za iste novce) idealan uređaj ovog tipa bi bio:

  • PW800 svjetlina i dimenzije
  • PH550 portabilnost – integrirana baterija
  • PH550 (i slični modeli PW1000…) – Bluetooth (eksterni zvučnici bežično)
  • manje grijanje ili bar 30-40% tiši ventilator

Zapravo, to i nude “noviji” modeli PH550, PW1000… kojih kod nas, nažalost, nema.

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: