Početna stranica > nerazvrstano > Prijevoz putnika – naši sustavi: eKarte, mKarte, iKarte…

Prijevoz putnika – naši sustavi: eKarte, mKarte, iKarte…

30 rujna, 2013 Komentiraj Go to comments

Naši specijalizirani sustavi namijenjeni tvrtkama koje se bave organiziranim linijskim prijevozom putnika (npr. autobusne tvrtke, naš glavni partner, FILS d.o.o. iz Pulehttp://www.fils.hr) u pogonu i produkciji su već godinama… Dio sustava je direktno povezan sa uredskim sustavom, AUTOBUSER (http://autobusi.inter-biz.hr).

eKarte (ili e-Karte)

Sustav distribuirane agencijske prodaje autobusnih karata eKarte – razvijeno i upogonjeno još 2009. godine, do danas napravljen niz modifikacija i nadogradnji, integracija sa web prodajom autobusnih karata (iKarte) itd. Aktualni logo i par primjera korisničkog sučelja:

eKarte e-Karte

eKarte o programu

popunjenost autobusa eKarte

Pregled popunjenost autobusa na datum…

podaci o autobusnoj karti

Detalji o konkretnoj autobusnoj karti (u ovom slučaju web karta generirana podsustavom iKarte)

mKarte (m-Karte)

Sustav mobilne prodaje karata za autobusne karte i taxi prijevoz. Obzirom da usluga taxi prijevoza ulazi u sustav fiskalizacije, za “taxi dio” sustava mKarte razvijen i fiskalizacijski modul. Primarno mKarte su razvijene za platformu Windows Mobile, dok se trenutno radi na kompletnom prijenos na Android platformu (zasad na Androidu samo taxi naplata računa).

Sustav mKarte je integriran i povezan sa sustavom AUTOBUSER, koji se koristi u tvrtki kao backoffice rješenje – za definiranje putnih radnih listova i svih ostalih evidencija vezanih uz transport putnika.

Karte se ispisuju na mobilne POS pisače koji su (u pravilu) Bluetooth standardom povezani sa mobilnim uređajima – dosad smo u praksi koristili Citizen CMP-10, Citizen CMP-20 i Bixolon mobilne pisače (SPP-200II).

Obje varijante mobilnih aplikacija posjeduju i neke specifične mogućnosti koje se u prvim verzijama nisu pojavljivale – npr. jednostavnu mogućnost izrade i generiranje R1 računa za karte – s mogućnošću unosa podataka o tvrtki itd.

Autobusi prijevoz – izrada i ispis prijevoznih karata

Prvobitna, i glavna, namjena mobilnih aplikacija korištenih na terminalima (IPAQ 214, razna druga Windows Mobile rješenja) bila je izrada autobusnih karata u autobusima – zamjena za tadašnju mehaničku

Taxi prijevoz – izrada i fiskalizacija računa

Prva verzija sustava mKarte uključivala je samo izradu autobusnih karata. Kasnije je, na zahtjev korisnika, dodana mogućnost naplate tj. izrade računa za taxi usluge (također na Windows Mobile platformi). Tijekom 2013., obzirom da je taxi usluga ušla u popis usluga na koje se odnosi obveza korištenja fiskalnih blagajni, napravljena je nova verzija mKarte mobilne aplikacije, za Android platformu, koja je omogućila fiskalizaciju i izdavanje fiskaliziranih računa za taxi usluge.

Fiskalizacija Taxi Inter-biz

Fiskalizirani račun za taxi uslugu – pregled osnovnih informacija prije ispisa

Obje verzije mKarte aplikacije u potpunosti su usklađene i povezane sa AUTOBUSER uredskim sustavom, te omogućavaju automatizirano povezivanje ostvarenih naplata i izrađenih računa sa konkretnim putnim radnim listovima i ostalom dokumentacijom.

Autobusni prijevoz – izrada mjesečnih karata u autobusu

Najnovija mogućnost koja je dodana u aplikaciju za mobilnu prodaju karata jest generiranje i ispis mjesečnih karata za korisnike te usluge! Osim “obične” prodaje mjesečnih karata, sustav je integriran sa modulom AUTOBUSER_MjesecneKarte i omogućava djelomičnu naplatu usluge samim korisnicima, te obračun ostalih troškova vezano uz subvencionirani prijevoz (npr. naplata određenog postotka općini, županiji ili drugim pravnim osobama).

Mjesečne Karte mKarte eKarte

Mjesečne karte – desktop admin aplikacija

mkarte mjesečna karta pregled desktop

Mjesečna karta prodana u autobusu – pregled na računalu nakon sinkronizacije

Aplikacija koja podržava izradu mjesečnih karata i dalje je na Windows Mobile platformi – u nastavku je primjer korisničkog sučelja – među ostalim omogućena je identifikacija korisnika (fotografija, osnovni podaci) preko uređaja (vizualno), a osim toga sve korisnike se obvezuje da kartama prilože i identifikacijsku karticu koju sustav izdaje u uredu (plastificirana ID kartica sa fotografijom, barkodom i drugim bitnim podacima) – kartice se izdaju na početku “sezone” – npr. školska godina i slično, ili pak pri unosu korisnika u sustav (unos u sustav se obavlja u uredu, obzirom da se za mjesečne karte traži i dodatna dokumentacija).

winmobile info o karti

Informacija o korisniku i zadnjoj karti – mobilni uređaj

 

iKarte (i-Karte)

Relativno noviji sustav – postavljen tek u 2013., no razvijan još 2011/2012. Sustav za prodaju autobusnih karata i shuttlebus karata (shuttle aerodrom Pula) preko weba – putnici direktno kupuju karte, dobivaju ih u PDF obliku i donose sa sobom na autobus… Prava uspješnica tijekom  turističke sezone!

Za naše glavne partnere, tvrtku FILS d.o.o., web prodaja dostupna na http://prodaja.fils.hr – prodaja za shuttle bus, linije Pula – Zagreb, Vodnjan, Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Venezia…

iKarte - web prodaja autobusnih karata i shuttlebus

iKarte – web prodaja autobusnih karata i shuttlebus

iKarte - web prodaja - izbor i rezervacija sjedala u autobusu

iKarte – web prodaja – izbor i rezervacija sjedala u autobusu

Sučelje možda nije najbolje jer nam dizajn nije glavna preokupacija, no pretraga karata, kupnja… sve je riješeno.

Shuttle Bus – posebni režim prijevoza i specifični način rada

Za razliku od standardnih linija na kojima nema promjena u režimu rada – svaki dan, ili određeni dani u tjednu, isto vrijeme polaska za određenu liniju, kod Shuttle Bus-a, a i u nekim drugim slučajevima, moguće je da se vožnja obavlja više puta dnevno, bez nekih posebnih pravila (ovisno o potrebi i broju kupaca karata), te bez rezervacije konkretnih sjedala.

Kod ShuttleBusa u internet trgovini je moguće grupna kupnja do 5 karata odjednom, bez izbora mjesta u autobusu – dakle, nema rezervacije mjesta već se kupcima osigurava mjesto, ali ne i konkretno sjedalo.

Zaključak

Iako svi spomenuti sustavi nisu u potpunosti međusobno povezani, visoka razina integracije sustava mKarte sa uredskim sustavom AUTOBUSER olakšava vođenje evidencije poslovanja u segmentu prijevoza putnika.

Sustavi eKarte i iKarte također su međusobno povezani, no ne postoji veza prema uredskom sustavu AUTOBUSER. Iako nije nužno (obzirom da su svi ciljevi realizirani), u budućnosti je moguće provesti postupak integracije sa sustavom AUTOBUSER – na taj način će se svi modeli i kanali prodaje automatski povezati sa radnim listovima i drugim dokumentima.

Obzirom da nam je glavna djelatnost razvoj programskih rješenja i planiranje sustava koji tvrtkama mogu pomoći u optimizaciji poslovanja, za sve naručitelje osiguravamo prilagođavanje rješenja njihovim potrebama… Za ostale detalje kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski.

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: