Početna stranica > nerazvrstano > Principi poslovanja hrvatskih tvrtki – Protis d.o.o.

Principi poslovanja hrvatskih tvrtki – Protis d.o.o.

29 rujna, 2013 Komentiraj Go to comments

Najviše volim kad netko oglašava neki proizvod, ponudi dobru cijenu i “uhvati” kupca. Tipično dovođenje kupca u zabludu, iznošenje neistine vezano uz specifikaciju proizvoda.

No, kad se isporuči proizvod ispadne da bar nešto nije dio onog što je oglašeno, a eto u ovoj situaciji naprosto ispada da dodatak koji je tako lijepo reklamiran i zabilježen u ponudi/predračunu, ali i računu, nakon uplate i dostave uređeja – ne postoji, nije dio paketa… Nakon početne razmjene e-mailova, komunikacija isključena – nema rješenja, nisu oni krivi nego njihovi dobavljači itd.

Jasno je da konkretna tvrtka, Protis d.o.o. samo “diler”, preprodavač, trgovina. Jasno je da očito zbog većih količina koje prodaju (a kao posljedica popularnih cijena) imaju dobre rabate i mogu ponuditi stvari nešto povoljnije od ostalih. No, da li ih to opravdava u slučaju potpunih pogrešaka u specifikacijama ili, u ovom slučaju, navođenju dodatka kupljenom uređaju, koji se ne isporučuje?!

Na slici primjer ponude/predračuna, posebno je zaokružen kritičan dio – network adapter za brzi skener dokumenata Canon DR-C125.

pogrešna specifikacija proizvoda na ponudi, kasnije i na računu - izostanak dodatka koji se ničim ne opravdava...

pogrešna specifikacija proizvoda na ponudi, kasnije i na računu – izostanak dodatka koji se ničim ne opravdava…

O čemu se konkretno radi?

Za potrebe testiranja softvera (a i druge potrebe vezane uz poslovanje tvrtke) za evidenciju radnih aktivnosti vozača (http://tahograf.inter-biz.hr) odlučeno je o kupnji Canonovog brzog skenera dokumenata – model DR C125. Kasnije se ispostavilo da skoro super (ne savršeno i bez problema, ali jako dobro).

Krenulo se u traženje ponuda. Druge tvrtke, distributeri opreme (npr. Microline) ponudile su nam cijene nešto niže od Protis-a, no Protis eksplicitno u ponudi (a i postoji pisani trag e-mail komunikacije PRIJE KUPNJE u kojoj provjeravam o čemu se konkretno radi) navodi da osim uređaja u paketu dolazi i mrežni adapter (naznačeno na slici – + network adapter). Kako se to činilo kao korisna mogućnost – mogućnost mrežnog skeniranja dokumenata?! – odlučeno je da se kupnja obavi u tvrtki Protis.

Nakon uplate, u dogovorenom roku, bez ikakvih problema, roba je dostavljena Overseasom (ako se ne varam). Preuzimam robu, otvaram kutiju, provjeravam račun… Na računu identične stavke kao u predračunu (dakle, navodi se da je kupljen uređaj sa mrežnim dodatkom). No, u kutiji nema tog mrežnog dijela?!

Šaljem e-mail u Protis da provjerim da li je uređaj možda odvojeno slan, da možda u Overseasu nisu zaboravili isporučiti itd. No, ispad da je sve ok, te da uz uređaj mrežni adapter NE DOLAZI. Iako piše na ponudi a i na računu?!? Pitam se tko je tu lud, tražim rješenje… Protis ga ne nudi, nema na skladištu, kao već dugo ne dolazi u paketu… (Ne bih se nimalo uzrujavao da prije kupnje nisam provjerio i pitao o čemu se konkretno radi, što mrežni adapter omogućava… i da nisam upravo zbog tog adaptera odabrao njihovu, nešto nepovoljniju ponudu od, na primjer, Microlineove – koji mi, kao stalnom kupcu nudi i dodatne pogodnosti, jeftiniju dostavu itd.).

Dakle, smatram, te me nitko ne može uvjeriti u suprotno, da je tvrtka Protis d.o.o. ovim nekorektnim postupkom dovela obrt Inter-biz i mene kao vlasnika u zabludu, te u konačnici isporučila opremu s nedostatkom, odnosno opremu koju nismo kupili i avansno platili, već samo dio te opreme!

Nakon što sam ih upozorio da ću uređaj zapakirati i vratiti im, zatražiti povrat plaćene trošarine i povrat uplaćenog iznosa, iz Protisa više ni riječi ni odgovora na e-mailove. Zato, kao što sam im uostalom najavio, ovim putem (nije prvi put, već sam par puta pokušao upozoriti ljude na neke druge tvrtke ili pojedince koji nepošteno i nekorektno posluju) želim dati javnosti na znanje što mogu očekivati u našem okruženju..

Od tad opet biram ne nužno najjeftinije ili najbolje reklamirane ponude već se orijentiram prema provjerenim tvrtkama od kojih nabavljamo opremu. Npr. u Varaždinu, ZIT d.o.o. (uvijek sve ok, na vrijeme, s odgodom plaćanja, cijene u rangu najpovoljnijih zagrebačkih), u Zagrebu Microline… Zasad su mi to primjeri vrlo korektnih tvrtki (bilo je i nekih problema, reklamacija opreme, ali sve uvijek riješeno bez ikakvih problema!). AKo nešto kupujete, vidite prvo kod njih.

  1. Nijedan komentar do sada.
  1. No trackbacks yet.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: